Yakin Tiada Masalah Jantung dan Anda Kaya, tak perlulah Kad Medikal.

Assalamualaikum.

Saban hari, ramai merungut tentang kenaikan kos kehidupan sana dan sini. Ada yang merungut mahu beli susu dan pampers untuk anak. Ada juga, memikirkan bagaimana hendak pulang ke kampung musim perayaan ini. Tak semua daripada kita semua adalah jenis duit berkepuk-kepuk.

Risiko kehidupan yang termasuk dalam lima perkara sebelum lima perkara adalah ‘Sihat Sebelum Sakit’. Sakit itu pasti akan datang, dengan izin Allah. Cuma bila saya terbaca status ini – saya berasa sangat gerun untuk berada dalam keadaan sakit!

Adib Yazid IJN Masalah Jantung

Hari ini, kalau sakit demam boleh kita melantak Panadol dua tiga ketul. Baiklah demam. Itu jalan kita bertawakal dan dengan izin Allah kita akan baik.

Bagaimana pula dengan masalah jantung?

Siapa rasa jantung dia berada dalam keadaan sihat hari ini. Tiada masalah langsung? Denyutan jantung anda pada kadar yang normal (saya pun tak pasti normal berapa). Berapa hari anda bersenam selama seminggu? Bagaimana anda mengawal pemakanan? Berminyak dan tiada goreng-goreng?

Kita tak boleh hidup dalam keadaan penafian (self-denial). Masalah jantung boleh terjadi pada kita. Cuma saya sebagai penasihat sikit-sikit pasal kewangan ini, sudah ada RM100,000 di mana-mana akaun kita?

Kalau ada, maka anda tidak perlulah kad medikal, sebagai instrumen menampung bil-bil perubatan kita bila kejadian sebegini berlaku.

Jika tiada buatlah satu, sebagai persiapan.

Ianya bukan altimet, akan membantu 100%… semuanya masih dengan izin Allah.

Memberi untuk menerima.

Adib Yazid

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s