” Walaupun Gaji Sikit Sekalipun, Ia Adalah Aset Penting, Satu Keperluan. “

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Dalam perancangan kewangan peribadi, bab pertama perlu kita sentuh adalah mengenai perbelanjaan (selepas mengira pendapatan). Bila berbicara soal perbelanjaan – ada dua komponen penting. Adakah ianya satu keperluan atau satu kehendak?

Hari ini, merancang kewangan peribadi adalah perkara mencabar. Kadangkala sukar membahagikan suatu perbelanjaan itu adalah keperluan atau sekadar kehendak.

Sila lihat video ini, Pn. Farhana berbicara soal keperluan.

Saya bersetuju, insurans / takaful adalah satu keperluan pada hari ini. Masakan orang kaya (berduit) pun memiliki insurans / takaful atas dasar menjaga kewangan mereka.

Di sini, juga menyentuh soal pilihan. Kita ada pilihan untuk memilih hospital. Sudah tentu kita mahukan yang terbaik untuk anak sendiri bila mereka sakit. Saya ucapkan syabas kepada Pn Farhana, sudah membuat keputusan penting untuk anak kecil, tidak bertangguh-tangguh.

Insha Allah, saya berharap panjang-panjangkan tangan share video ini kepada rakan anda lain, yang masih separa sedar atau belum sedar tentang kepentingan insurans/takaful.

Untuk tahu lebih lanjut mengenai pelan yang diambil oleh saudari Sheril Aida, sila hubungi telefon/SMS/Whatsapp di o19-366o319.

Memberi untuk menerima.

Adib Yazid

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s