20221210 – Perjalanan 10k dan 100k

Pernah je aku jadi materialistik tahap giler. Setiap sen dan ringgi berkira. Haha. Tapi bila fikir balik, sikap ini yang menyebabkan matlamat kau tercapai secara tak sengaja. Perihal kewangan peribadi (duit) sebenarnya mudah. Inilah zikirnya (zikir = peringatan). 1. Tambahkan pendapatan. 2. Kurangkan perbelanjaan. Buat salah satu atau ekstremis, buat kedua-duanya. Jadi, akan lebihan. Lebihan…More

20221208 – Setiap Insan Mempunyai Penjara Sendiri

Drama Dark di Netflix adalah drama yang bagi aku giler. 1899 pula adalah drama baru daripada pengarah yang sama. Baru seminggu lepas aku memulakan nak layan 1899. Mem dah tanya aku best ke tidak drama ini. Aku cakap, best tapi mesti tak suka. Haha. Sampai episod 3 dah ajak tengok cerita lain. Adan uke. Bila…More

20221207 – Tariq Bin Ziyad Melintasi Maghribi dan Menawan Sepanyol

Kisah popular pahlawan Islam adalah tentang Tariq Bin Ziyad yang popular – menentang ketenteraan Visgoth dan menawan Hispania. Kisah ini rencah garam tentang beliau membakar kapal dan memberi ucapan kepada tentera bahawa tiada jalan pulang melainkan dengan kemenangan. Ada mengaitkan kisah ini dengan kemenangan Maghribi kerana dalam perjalanan ke tanah Sepanyol, beliau melintasi tanah Maghribi.…More

20221206 – Ilham

Entah kenapa. Aku teringat kata kunci blog Adib Yazid ini. Kah! Saja menggodek apa ada sejak bertahun aku tinggalkan dunia ‘blogging’. Mungkin… Tagline, “Kebosanan Mencipta Kelainan” – bakal kembali? Entah. Lihat. Dewasa ini, konsistensi menulis celaru. Kebosanan Mencipta Kelainan.More

Pelaburan Untuk ‘Newbie’ – Apa Yang Terbaik?

Soalan: Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Saya nak minta pendapat kalian boleh kan? Baik , apa pelaburan yang terbaik dan boleh dipercayai di Malaysia sekarang ini? Saya prefer pelaburan dalam masa yang singkat iaitu dalam 2-3 tahun nak withdraw duit savings saya dalam pelaburan itu. Kawan-kawan yang berpengalaman , boleh tolong nyatakan dan kepentingan pelaburan…More

Perubahan Dalam Industri? Apakah Yang Akan Berlaku Dalam Industri Kewangan?

Industri kewangan juga menerima impak daripada Evolusi Industri 4.0. Semakin hari, cerita tentang evolusi sedang berlaku. Baru-baru ini ejen-ejen insuran sebuah syarikat terkemuka membuat perhimpunan aman tentang pembayaran komisyen dan bonus. Isu ini dikhabarkan akan mengurangkan komisyen ejen yang diterima sebelum ini. Jika anda membaca ini, apakah persiapan anda sebagai seorang ejen insuran / takaful?…More

[Soalan] Prospek Karier Financial Planner

Saudara Adib, Saya rasa amat tertarik selepas membaca blog saudara baru-baru ini. Saya sebenarnya ingin menanyakan tentang karier sebagai Perancang Kewangan (Financial Planner). Saya seperti saudara sebelum ni juga, melanjutkan ijazah ke luar negara. Saya menamatkan pengajian pada hujung 2013. Sekarang ini sedang bertugas dengan kerajaan (sebagai doktor perubatan di Kelantan). Saya ada kontrak dengan…More