Pelaburan Untuk ‘Newbie’ – Apa Yang Terbaik?

Soalan: Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Saya nak minta pendapat kalian boleh kan? Baik , apa pelaburan yang terbaik dan boleh dipercayai di Malaysia sekarang ini? Saya prefer pelaburan dalam masa yang singkat iaitu dalam 2-3 tahun nak withdraw duit savings saya dalam pelaburan itu. Kawan-kawan yang berpengalaman , boleh tolong nyatakan dan kepentingan pelaburan…More

[Soalan] Prospek Karier Financial Planner

Saudara Adib, Saya rasa amat tertarik selepas membaca blog saudara baru-baru ini. Saya sebenarnya ingin menanyakan tentang karier sebagai Perancang Kewangan (Financial Planner). Saya seperti saudara sebelum ni juga, melanjutkan ijazah ke luar negara. Saya menamatkan pengajian pada hujung 2013. Sekarang ini sedang bertugas dengan kerajaan (sebagai doktor perubatan di Kelantan). Saya ada kontrak dengan…More

Unit Amanah – Instrumen Pelaburan Wajib? Betul ke?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Ya, unit amanah adalah salah satu pelaburan yang selamat. Ia pelaburan tidak berisiko tinggi sangat (masih ada kategori pelaburan berisiko tinggi) dan caj pelaburan yang rendah. Malah untuk bermula pun sangat mudah. Di Malaysia, bagusnya ada unit amanah yang tiada caj dikenakan. Mana satu tu ya? Yang baru ini, sudah buat…More

Pindaan Akta Insolvensi 1967 – Akta Bankrap, yang selalu disebut-sebut.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bagi membantu orang ramai daripada menjadi mangsa muflis oleh pemberi pinjaman (pemiutang), pindaan terhadap Akta Kebankrapan telah dilakukan dan dikuatkuasakan pada 6hb Oktober 12017. Ini akta ini dikenali sebagai Akta Insolvensi 1967. Terdapat lapan pindaan yang telah dibuat atas akta ini. #1. Nilai Minimum Nilai minimum untuk memulakan tindakan kebankrapan dinaikkan…More

Mana satu perlu mula? Unit trust dulu atau Takaful dulu?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sedang saya lepak di Shah Alam, kebetulan ada seorang yang saya kenali semasa saya berkhidmat sebagai seorang jurutera di sebuah syarikat Jepun, datang menegur saya. Seperti biasa, perbualan akan bertanya tentang kerja, keluarga, kisah kerja lama dan sedikit gosip. Beliau sudah tahu apa yang saya lakukan, (Saya telah memberitahu bahawa saya…More

50 Tip Untuk Kekal Fokus

Semua makhluk sibuk. Semut sibuk untuk cari gula. Helang sibuk cari ikan. Kita sibuk sebab apa? Pernah dengar soalan ini? Dunia hari ini bergerak dengan pantas. Teknologi membolehkan manusia melakukan banyak perkara. Teknologi juga boleh dikatakan membebankan manusia. Teknologi ada kelebihan dan kekurangannya. Dengan telefon pintar, kita dah boleh hilang fokus. Ada loceng, ada reminder,…More

Apa Beza Financial Advisor Representative (FAR) & Financial Planner Representative (FPR) – Perkongsian Afyan Mat Rawi

Assalamualaikum dan selamat pagi. Dalam dunia ini, apa yang konsisten adalah ‘perubahan’. Banyak perkara telah berubah, begitu juga dalam industri kewangan. Rata-rata hari ini kenal takaful, insuran dan amanah saham (unit trust) melalui ejen-ejen jualan. Ada yang melabelkan diri sebagai penasihat perundingan kewangan, atau konsultan. Malah ada lebih dahsyat melabelkan diri sebagai Penasihat Kewangan iaitu…More