20221210 – Perjalanan 10k dan 100k

Pernah je aku jadi materialistik tahap giler. Setiap sen dan ringgi berkira. Haha. Tapi bila fikir balik, sikap ini yang menyebabkan matlamat kau tercapai secara tak sengaja. Perihal kewangan peribadi (duit) sebenarnya mudah. Inilah zikirnya (zikir = peringatan). 1. Tambahkan pendapatan. 2. Kurangkan perbelanjaan. Buat salah satu atau ekstremis, buat kedua-duanya. Jadi, akan lebihan. Lebihan…More

Waspada Terhadap SCAM Kewangan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Di era moden ini, teknologi telah membantu kehidupan manusia ke arah lebih baik. Dulunya, kalau hendak telefon perlulah guna telefon yang saiznya besar. Kalau tak mampu lagi, gunakan telefon awam. Zaman berubah, hari ini, disebut sebagai telefon pintar. Bukan sekadar telefon, malah boleh lakukan tugas lebih daripada sebuah telefon. Begitu juga…More

Nak Simpan TAPI Gaji Tak Cukup?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Baru-baru ini saya telah menghadiri seminar kewangan My Money & Me anjuran MFPC. Walaupun tujuan asalnya hendak memenuhi CPD (Continous Professional Developement) Hours sahaja, akan tetapi banyak input telah saya perolehi. Tajuk yang paling saya gemari; Nak simpan tapi gaji tak cukup. Ya, ramai di luar sana memberi alasan. Disebabkan gaji…More

Buat Bajet Seawal Yang Mungkin Untuk Rancang Kewangan Jangka Masa Panjang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. “Tuan, bagaimana nak rancang kewangan dengan baik?” Ini soalan yang kerap ditanya oleh individu yang mahu susun kewangan. Jawapannya yang saya selalu beri (terutama kepada individu muda) adalah susun kewangan. Bagaimana susun kewangan? Mudah, buat senarai belanjawan atau bajet kewangan.   Bajet Kewangan Peribadi Bajet kewangan peribadi kedengaran mudah untuk dibuat.…More

Financial Planner : Adakah Anda Sudah Bersiap Sedia Menggunakan Khidmat Financial Planner?

Assalamualaikum dan selamat pagi. Financial Planner selalu disalah ertikan mereka adalah golongan seperti ejen insuran, ejen takaful atau ejen unit amanah. Tanggapan itu sebenarnya salah pada awal pengenalan Financial Planner di Malaysia. Financial Planner (teknikalnya, sepatut disebut sebagai Financial Planner Representative) adalah individu yang memberi khidmat nasihat dari segi perancangan kewangan. Paling penting tidak terikat…More

Gaji Pertama : Siapa Ingat Gaji Pertama Anda?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.   Buat ‘spring cleaning’ data-data dalam komputer, terjumpa angka gaji pertama dan pertama kali buat bajet kewangan untuk diri sendiri. Saya ingin menyarankan, buatlah bajet kewangan untuk diri sendiri. Ini adalah ‘tool’ sangat penting untuk bina portfolio kewangan yang ampuh dengan suasana ekonomi menaik atau merudum. Adib YazidMore

Soalan: Pinjaman Peribadi, kalau tinggal Prinsipal, patut ker buat ‘lump sum’ pembayaran?

Soalan: Pinjaman peribadi bernilai RM145,000 dengan kadar tetap 3.9% (tambah insuran semua), pinjaman selama 20 tahun. Jumlahnya, kira-kira RM260,240. Lepas 5 tahun, kalau minta untuk ‘full settlement’, bank akan beri ‘quote’ baki kena bayar adalah RM136,000 (lebih kurang). Ikutkan, duit dah keluar selama 5 tahun untuk bayar semula pinjaman, RM65,160. Prinsipal dibayar untuk tempoh 5 tahun…More

Soalan: Patut ker Cashback saya terima beli rumah selesaikan hutang-piutang?

Soalan: Saya ada peluang beli satu rumah BMW (below market value). Di mana cashback saya dapat selesaikan hutang-hutang.  Adakah okay untuk saya selesaikan hutang yang besar (guna duit cashbak) atau saya beli aset lain untuk dapatkan lebihan cashflow untuk selesaikan hutang-hutang?  Ini adalah maklumat hutang-hutang saya.  Personal Loan : RM75,000 Bayaran Bulanan: RM1,012 Jenis Pinjaman…More