Tips dan Panduan Ringkas Memilih Kad Perubatan Takaful/Insurans – Bahagian I

Assalamualaikum dan selamat pagi. Alhamdulillah, seperti saya kata sebelum ini kesedaran terhadap kepentingan insurans/takaful sudah ada. Tapi masih belum berada pada keadaan sepatutnya, selagi ada yang masih meminta di dada akhbar, selagi itu Malaysia dikategorikan sebagai ‘under insured’. Semalam saya terbaca sebuah artikel ringkas mengenai ‘Panduan Ringkas Memilih Kad Perubatan Takaful/Insurans’. Saya rasa bersalah kalau…More

Senang Untuk Gagal! Senarai-Senarai Untuk Gagal dalam Sales dan Recruitment.

Saya tahun ini, alhamdulillah diberi kesempatan masa yang banyak untuk menghadiri pelbagai seminar, kelas-kelas atau konvensyen. Antaranya, adalah seminar Dr. Azizan. Secara natural-nya, bisnes saya mengenai dua perkara iaitu Sales dan Recruitment. Apa itu Sales? Sales adalah membuat jualan secara langsung. Bertemu dengan prospek yang berkeinginan hendak tahu mengenai insurans atau takaful. Ada proses prospecting,…More

Insurans Umpama Sekeping Papan Plywood

Assalamualaikum dan selamat pagi. Sepanjang karier saya bersama Prudential, ada beberapa perkara lucu berlaku bila bersama dengan bakal klien atau prospek. Mana tidaknya, bila diminta buat ‘presentation’ di depan prospek mengenai insurans, saya kebiasaan meminta prospek untuk melukis. Ya, melukis. Aneh bukan? Saya faham begini. Minda kita difahami dengan gambar. Segalanya. Misalnya, kalau kita sebut…More

Plan Famili VS Plan Individu – Kredit untuk Ihsan Mohsin.

Sila lihat entri sebelum ini, saya memberi pandangan saya terhadap pelan Insurans/Takaful Famili. Ada ejen lain juga bersependapat dengan saya. Walau apa-apa pun pilihan yang ada, hak memilih masih anda yang punya. Buatlah yang terbaik bukan sahaja untuk diri sendiri, tapi demi keluarga tercinta. Memberi untuk menerima. Love. Adib YazidMore

Insurans dan Takaful Famili : Ada Ke Pakej tu?

Assalamualaikum dan selamat pagi. Alhamdulillah, hari ini saya menulis pada platform nama adibyazid.com, bukan lagi wordpress. Wow, ianya memerlukan keberanian sejak 2008 lagi, sejak blog DandeLinoiD. Kesedaran mengenai Insurans dan Takaful, di kalangan keluarga alhamdulilah sedikit sebanyak sedar bahawa ini adalah instrumen kewangan yang penting. Pasaran hari ini, kebanyakan kompeni ini menawarkan pelan persendirian. Ya,…More

“Insurans Untuk Mulut Ada Tak Bang?”

Assalamualaikum dan selamat malam. Sudah Ramadhan ke empat! Cepat ya! Semoga apa yang kita rancang pada Ramadhan kali ini seperti nak puasa penuh, terawih tak miss masih berada dalam on-track lagi. Esok akan ada seorang sahabat baru saya, ambil PCEIA (Pre Contract Examination for Insurance Agent). Kalau saya sebut peperiksaan mungkin jiwa jadi seram seriau…More

Kekal Energi Pada Lebih Tinggi? Mulakan dengan Tidur.

Assalamualaikum dan selamat pagi. Alhamdulillah sudah masuk Ramadhan yang ketiga hari ini, semoga semuanya masih hangat-hangat menyambut Ramadhan. Jangan fikir nak raya je, kan? Sepanjang tahun ini, memang saya selalu tertanya mengenai orang-orang hebat dan berjaya. Apa yang saya dapati, terutamanya ianya berkait rapat dengan ‘energi’ – rasa bertenaga sentiasa. Ya, success requires energy. Biasanya,…More

Pekerja Yang Bagus – Seorang ‘Marathoner’. Sila ambil mereka bekerja!

Assalamualaikum dan selamat pagi. Alhamdulillah, diberi peluang untuk hidup sekali lagi hari ini. Semalam, saya berlari sejauh 10KM. Pencapaian terbaik saya setakat ini adalah saya tidak berhenti untuk berjalan. Wow! Banyak benda saya belajar sebelum ini, seperti teknik pernafasan 4-4 dan 2-2, kawalan psikologi ketika nampak ‘signboard’ dan hayunan tangan. Pulang dari berlari, saya baca…More

MRTA: Wajib atau Tidak?

Assalamualaikum WBT dan selamat pagi. Semalam, setelah selesai ‘roadshow’ bersama Prudential BSN Takaful – telah diingatkan bahawa bukan manusia sahaja perlukan Insurans/Takaful. Rumah itu perlu, lagi-lagi apabila rumah itu dibeli secara pinjaman dari institusi perbankan. Saya bukan nak beritahu perlindungan dari kebakaran, banjir, limpahan air, bencana dan lain-lain. Saya ingin beritahu mengenai MRTA (Mortgage Reducing…More

Always Ask a Right Question, to The Right People.

Assalamualaikum WBT. Selamat pagi. (Saya sentiasa akan sebut selamat pagi, walaupun ini ditulis ketika tengahari) Soalan yang terpancul dari mulut kita mencerminkan siapa diri kita dan bagaimana minda kita berfungsi sebenarnya. ¬†Apa yang kita soal, reflek kepada apa yang kita fikir. Setuju? Hari ini kita perlu terima hakikat dimana hari ini kos sara hidup semakin…More