Tips4Ejen – LIMA Tip ‘Cepat & Ringkas’ Nak Dapatkan Sumber Referrals

Assalamualaikum dan selamat pagi. Agama Islam adalah luas. Ia merangkumi banyak perkara – tauhid, fiqah, muamalat, shariah dan macam-macam lagi. Belum lagi dihuraikan. Tapi yang penting, adalah rukun Islam itu sendiri; 5 Rukun kena kuasai sebelum menguasai perkara-perkara lain. Mengucap dua kalimah syahadah Solat 5 lima waktu sehari Berpuasa di bulan Ramadhan Menunaikan zakat Menunaikan…More

Tips4Ejen : Kenapa Anda WAJIB Buat Projek 100 Pelanggan?

Assalamualaikum dan selamat pagi. Saya masih teringat pada awal pembabitan saya menjadi ejen insuran / takaful, antara perkara yang kerap disarankan oleh ‘leader’ saya adalah perkara ini: Projek 100, Projek 100, Projek 100 Apa sebenarnya Projek 100? Projek 100 sebenarnya adalah proses menyenaraikan 100 orang yang bakal anda telefon, melakukan perjumpaan dan membuat ‘presentation’ atau…More

Tips4Ejen : EMPAT Cara Kerja dan Teknik Kerja Ejen Insuran / Takaful

Assalamualaikum dan selamat pagi. Seorang ejen insuran / takaful pastinya, ada yang membayangkan hanya menjual, menjual, menjual insuran / takaful sahaja. Pada pandangan anda, ya betul – itu adalah fokus utamanya. Tapi, belakang cerita ada skop dan tanggungjawab seorang ejen. Kali ini, saya ingin membongkarkan EMPAT cara kerja atau teknik kerja seorang ejen insuran /…More

Rutin Harian Seorang Ejen Insuran / Takaful

Assalamualaikum dan selamat pagi Ada orang ingat ejen insuran ni kerjanya duduk rumah – tiada pejabat, tiada struktur bangunan, tiada segalanya. Mungkin betul, untuk ejen yang memilih cara yang begitu. Ya, ada ejen insuran / takaful buat sebagai kerja sambilan jadi bolehlah dibuat di rumah. Sebenarnya, samada dia buat secara sambilan (part time) atau sepenuh…More

Tips4Ejen : Bangun Seawal 5 Pagi

Assalamualaikum dan selamat pagi. “The early bird always get a fresh worm.” Saya terbaca ini, ketika saya skrol ke bawah timeline Facebook saya. Wow. Ternyata ianya amat benar sekali. Bangun Awal Pagi Bangun awal adalah sangat subjektif. Ada berpendapat bangun awal adalah sebelum Subuh. Atau 30 minit sebelum Subuh. Atau lebih awal lagi! Tidak kisah,…More

Skrip Panggilan Telefon untuk Ejen Insurans / Takaful

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Proses jualan, memerlukan anda banyak bercakap (banyak ke?) Tapi banyak bercakap tapi tak menjurus kepada jualan pun, tak berguna. Setuju? Walaupun ada ramai ejen kata, ‘Saya buat panggilan telefon 50 panggilan sehari’ – tapi yang sudi berjumpa dengan anda hanya 1 orang. Soalannya, adakah itu efektif? Membuat panggilan telefon, ada yang…More

5 Teknik Bina Kepercayaan & ‘Rapport’

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Adakah pernah terjadi begini, sebagai seorang ejen – anda kehilangan satu prospek dan tak tahu kenapa? Pening juga fikir kenapa. Seperti ada sesuatu yang tak kena. Anda kena ingat perkara ini: Tiada kepercayaan, tiada jualan, tiada duit. Pernah anda tahu ‘instant rapport‘? Rata-rata ramai yang tak tahu tapi semua boleh praktiskan-nya.…More

Langkah & Laluan Menjadi Ejen Takaful / Insurans

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sebelum ini saya ada kongsikan, macam mana pembaca lain boleh ter-sampai ke sini. Ada yang nak tahu pasal insurans / takaful, ada yang nak tahu pasal kasut berlari dan tips-tips menjadi ejen insurans / takaful yang berjaya. “syarat untuk lepas contract sebagai agen takaful” “cara nak minta kerja ejen insurans” Hari…More

Tips4Ejen – Borang Penilaian Persembahan / Presentation

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Di awal pembabitan ejen, perkara yang paling ditakuti kalau nak sembang insurans / takaful kepada kawan-kawan rapat anda, atau famili. Takut bila muka mulut pasal insurans / takaful je – anda kena rejek. Apa pengalaman saya menghadapi situasi ini? Saya telefon rakan-rakan saya yang rapat, dan katakan saya nak minta pertolongan…More

Tips4Ejen – Projek Hujung Tahun

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Industri insurans / takaful berkait rapat dengan sales, atau jualan. Industri ini adalah cabang kepada bidang kewangan. Seperti sudah sedia lazim, apabila masuk sahaja kuarter terakhir – the last sprint, kebanyakan ejen cuba memberi terbaik. 2 minggu lepas, di Khalifah Group ada membincangkan beberapa tips atau strategi yang boleh dipakai ketika…More