#Kopipes – Bagaimana Helmi Hakim Membuat Perancangan Kewangan?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Kenal Helmi Hakim? Bagi saya, yang masih baru (masih baru berjinak-jinak gagak), beliau adalah seorang yang popular di Singapura. Memandangkan Singapura dan Malaysia tak jauh mana, adalah lebih baik melihat bagaimana beliau mengajar klien beliau tentang perancangan kewangan.

Menurut beliau, ramai orang bertanya tentang perancangan kewangan melalui Whatsapp, untuk dapatkan tips yang ringkas.

Contoh soalan yang kerap didengari:

“Apa pelan pelaburan yang bagi pulangan yang tinggi?”

“Sekarang, pelaburan saya telah memberi pulangan. Adakah saya patut melabur lebih lagi, menjual atau berada dalam posisi ‘hold’?”

“Adakah insurans halal atau haram?”

“Saya ada masalah kesihatan (komplikasi). Diabetes, masalah hati, kanser. Ada ke tidak, insurans yang memberi perlindungan untuk saya?”

“Saya baru mula bekerja, apa pelan atau tindakan yang patut saya mulakan?”

“Saya akan bersara. Duit persaraan tidak cukup. Apa patut saya buat?”

“Saya mahu pergi haji. Boleh ke tidak, ambil duit dari duit CPF (di Singapura)? Jika tidak, bagaimana awak boleh membantu saya?”

“Saya seorang yang bekerja di sektor awam. Jika saya pergi ke hospital, adakah kerajaan akan menanggung bil perubatan saya sepenuhnya? Bagaimana hendak pastikan?”

Banyak betul soalan. Kebanyakannya, beliau menolak untuk jawab soalan mereka dengan segera dan mengajak mereka untuk membuat temujanji dengan beliau di pejabatnya di Woodlands Civic Centre.

Kenapa beliau melakukan sedemikan?

Beliau percaya, setiap orang amat berbeza bila berbicara mengenai perancangan kewangan. Ada yang masih bujang, sudah berkahwin, muda, tua dan jenis sukakan cabaran. Ada jenis yang seorang sahaja pencari nafkah untuk menyokong isteri dan keluarga mereka. Ada yang sudah bekerja selama 30 tahun dan bersedia untuk bersara.

Ini adalah formula yang beliau gunakan untuk membantu klien-klien beliau faham mengenai kewangan. Strategi ini disebut, FLAIR:

  • F – Financial Objective (Objektif Kewangan)
  • L – Liquidity (Kecairan)
  • A – Affordability (Kemampuan)
  • I – Investment Time Horizon (Pelaburan Berkadaran Masa)
  • R – Risk Profile (Profil risiko)

Kalau lihat di atas, nampak macam ringkas. Tapi ianya adalah langkah-langkah penting untuk membantu klien-klien beliau. Selepas melalui proses-proses untuk dapatkan keadaan kewangan klien hari ini, barulah boleh aplikasi atau mencadangkan beberapa produk kewangan / instrumen kewangan yang sesuai.

Financial Objective (Objektif Kewangan)

Beliau akan bertanya soalan pertama, ‘Apa pelan spesifik yang anda mahu lakukan hari ini?’. Ada orang yang mahu merancang untuk pendidikan anak mereka. Ada juga yang mahu merancang persaraan. Ada juga mahu bermula dengan simpanan kecemasan, tingkatkan tahap kehidupan atau melabur dan menikmati hasilnya pada waktu tertentu – jadi, apa matlamat kewangan anda?

Liquidity (Kecairan)

Beliau akan pastikan setiap klien mempunyai kecairan kewangan – biasanya dalam bentuk tunai. Sekurang-kurangnya, adalah jumlah enam bulan perbelanjaan. Ini adalah penting, jika berlaku sakit dan perlukan banyak wang, klien tidak perlu untuk menjual/ambil nilai tunai polisi insurans atau keluarkan pelaburan yang sedia ada. Kebanyakan insurans atau pelaburan memerlukan komitmen jangka panjang. Jika anda ‘mencairkan’ pelaburan anda begitu awal, anda kerugian banyak wang.

Affordability (Kemampuan)

Beliau akan melihat ‘aliran tunai’ (cashflow) setiap klien. Beliau akan memastikan, klien mereka mempunyai aliran tunai yang positif dan rangka bajet. Melalui proses ini, akan memastikan klien tidak terlalu ‘over-commit’ pada instrumen pelaburan yang bakal ditawarkan.

Investment Time Horizon (Pelaburan Berkadaran Masa)

Jika klien beliau merancang untuk persaraan, beliau akan bertanya berapa lama anda mahu bekerja sebelum anda bersara. Jika klien mahu menyimpan untuk pendidikan anak – kena tanya berapa umur anak, universiti mana yang mahu masuk.

Jika soal mahu menggandakan kewangan, berapa yang anda perlu untuk kenalpasti pulangan anda? Dengan kata lain, pelan dengan strategik mengikut masa, 5 tahun, 10 tahun atau 15 tahun.

Risk Profile (Profil Risiko)

Beliau akan bertanya klien, beberapa soalan untuk tahu apakah profil risiko klien. Adakah seorang yang konservatif (old-skool), agresif atau biasa-biasa. Ini untuk memastikan apa yang beliau bakal tawarkan sesuai dan selesa untuk klien bertindak (mula melabur)

Secara jujurnya, saya suka apa yang beliau bincangakan mengenai FLAIR ini.

Apa pandangan anda mengenai FLAIR ini?

Memberi untuk menerima.

Adib Yazid

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s